مجازات سقط جنین نامشروع ،  اگر پزشك و شاغلين حرفه پزشكي اقدام به سقط جنين كنند يا وسايل سقط جنين را فراهم آورند مرتكب جرم شده و به مجازات حبس از 2 تا 5 سال محكوم خواهند شد و حتي بايد ديه جنين را هم بپردازند..

فهرست این نوشتار

نحوه اجازه سقط جنین

سقط جنین غیر قانونی

دیه سقط جنین

تصادف و سقط جنین

سقط جنین حاصل از رابطه نامشروع و زنا

حقوق جنین

برابر مقررات حاكم بر كشور جمهوري اسلامي ايران جنين از زمان انعقاد نطفه تا زمان تولد داراي حقوقي است كه هم از سوي شرع  و هم از طرف قانون مورد حمايت قرار مي‌گيرد. براي مثال مطابق قانون مدني حمل (جنين) چنانچه زنده متولد شود حتي اگر اين زندگي يك لحظه هم باشد همانند يك انسان كامل از حقوق مدني بهره‌مند مي‌شود. از اين‌رو است كه مي‌شود به نفع جنين وصيت يا اموالي را به او هبه كرد

آزار زن باردار و سقط جنین

قانون‌گذار در قانون مجازات اسلامي آزار و اذيت زن حامله را كه موجب سقط جنين شود جرم مي‌داند و نيز كساني را كه زن حامله را به سقط جنين راهنمايي و دلالت مي‌كنند چه پزشك باشد و چه فرد عادي قابل تعقيب و مجازات دانسته است.

پرسش: آيا حمايت قانون فقط از جنين مشروع است يا شامل جنين ناشي از رابطه نامشروع هم مي‌شود؟

پاسخ: برابر قانون اساسي همه اشخاص از حقوق مساوي برخوردارند و نيز داراي حق حيات هستند. لذا همانطور كه جنين ناشي از ازدواج مورد احترام و حمايت مي‌باشد، جنين ناشي از رابطه نامشروع نيز از سوي قانون‌گذار حمايت مي‌شود و هرگونه آسيب به آن قابل تعقيب كيفري است. مجازات سقط جنین نامشروع

[ps2id id=’b1′ target=”/]

پرسش: در چه صورت و تحت چه شرايطي اجازه سقط جنين داده مي‌شود؟

پاسخ: درخواست صدور مجوز براي سقط جنين فقط هنگامي پذيرفته مي‌شود كه جهت درمان و داراي شرايط زير است:
– درخواست سقط درماني به اداره كل پزشكي قانوني استان‌ها تقديم شود.
– اين درخواست قبل از چهار ماهگي جنين ارائه شود.
– درخواست از سوي زوجين همراه با معرفي‌‌نامه پزشك معالج باشد. همچنين است هنگامي كه دستور مقام قضائي براي سقط جنين منضم به درخواست باشد، باز هم ارائه نظر پزشك معالج ضروري است.
– معرفي‌نامه پزشك شامل عكس مادر (مهر شده با مهر پزشك)، مشخصات شناسنامه‌‌اي او، تشخيص بيماري، روش تشخيص و علايم آن خواهد بود و تصوير شناسنامه و مداركي كه هويت زوجين را مشخص مي‌كند و نيز نتايج آزمايش‌هاي پزشكي پيوست مي‌شود.

[ps2id id=’b2′ target=”/]

سقط جنین غیر قانونی

پرسش: آيا غير از موارد بالا امكان سقط جنين وجود دارد؟

پاسخ:  خیر و اگر پزشك و شاغلين حرفه پزشكي در غير موارد بالا اقدام به سقط جنين كنند يا وسايل سقط جنين را فراهم آورند مرتكب مجرم شده و به مجازات حبس از 2 تا 5 سال محكوم خواهند شد و حتي بايد ديه جنين را هم بپردازند. البته اين در حالتي است كه اقدام آنان براي حفظ حيات مادر نباشد. بنابراين در مواردي كه اقدام آنان براي حفظ حيات مادر بوده از مجازات حبس معاف هستند، ولي در هر صورت بايد ديه جنين را به اولياي دم بپردازند، مگر اين كه اولياي دم او را از پرداخت ديه معاف كنند.

[ps2id id=’b3′ target=”/]

پرسش: اگر مادري در غير موارد قانوني جنين خود را سقط كند قابل مجازات است؟

پاسخ: در اين خصوص اختلاف نظر وجود دارد ولي در هر صورت هرگاه زني جنين خود را سقط كند بايد ديه آن را بپردازد و خودش از آن ديه سهمي نخواهد داشت.
[ps2id id=’b4′ target=”/]

پرسش: اگر در حادثه رانندگي جنين سقط شود چه حكمي جاري است؟

پاسخ: اگر حادثه رانندگي منجر به سقط جنين شود علاوه بر جنبه عمومي جرم كه راننده مقصر باشد مجازات حبس يا جراي نقدي را تحمل كند مكلف به پرداخت ديه جنين به اولياي دم است و اگر حادثه فقط منجر به وضع حمل قبل از موعد طبيعي شود ولي آسيبي به جنين وارد نيايد فقط از حيث جنبه عمومي به مجازات حبس يا جزاي نقدي محكوم خواهد شد و چنانچه حادثه منجر به مرگ مادر و سقط جنين شود علاوه بر جنبه عمومي جرم بايد ديه مادر و جنين را نيز در صورت مطالبه اولياي دم بپردازد.

دیه جنین

ديه جنين پس از چهار ماهگي اگر پسر باشد ديه كامل يك انسان و اگر دختر باشد نصف ديه كامل خواهد بود.

پرسش: آيا جنين از ديگران ارث هم مي‌برد؟

پاسخ: براي برقراري رابطه وراثت زنده بودن در زمان فوت مورث شرط است و اگر جنيني از جمله وارث باشد در صورتي ارث مي‌برد كه نطفه او در زمان فوت مورث منعقد شده باشد و از طرفي زنده هم به دنيا بيايد. اما اگر در زمان فوت مورث حملي باشد كه اگر متولد شود مانع از ارث تمام يا بعضي از وارث مي‌شود (مانند موردي كه وارثه متوفي همسر و برادر و خواهر او باشند و با توليد فرزند ديگر طبقه دوم يعني برادر و خواهر متوفي ارث نخواهند برد) تقسيم ارث به عمل نمي‌آيد تا وضعيت توليد او مشخص شود و اگر جنين مانع از ارث هيچ يك از ساير وراث نباشد و ورثه موجود بخواهند اموال را تقسيم كنند بايد براي جنين سهمي معادل دو پسر كنار گذارند. آنچه از مجازات سقط جنین باید بدانید

بابافارس

[ps2id id=’b5′ target=”/]

چنانچه دختری شوهر نداشته و یا زنی که شوهر دارد با مردی  دیگری صاحب فررزند شود  آیا سقط جنین  محاز است یا خیر  فتوای مراجع در خصوص سقط جنین حاصل از رابطه نامشروع و زنا

سقط بچه زنا

مسأله ۲۴۵۳ اگر زنی از زنا آبستن شود، جایز نیست بچه‌اش را سقط کند.

(خوئی)، (اراکی)، (گلپایگانی)، (صافی): مسأله اگر زنی از زنا آبستن شود در صورتی که خود آن زن یا مردی که با او زنا کرده، یا هر دوی آنان مسلمان باشند، برای آن زن جایز نیست بچه را سقط کند. مجازات سقط جنین نامشروع

(مکارم): مسأله زنی که از راه نامشروع باردار شده جایز نیست بچه‌اش را سقط کند و فرزند او حساب می‌شود فقط ارث از او نمی‌برد.

(سیستانی): مسأله سقط کردن بچه جایز نیست، هر چند از زنا باشد، مگر اینکه باقی ماندن آن برای زن ضرر غیر قابل تحملی داشته باشد یا مشقّت زیاد داشته باشد که در این صورت قبل از جان یافتن بچه سقط کردن آن جایز است ولی دیه دارد، و امّا بعد از جان یافتن بچه به هیچ وجه اسقاط جایز نیست.

  • توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل،  اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.

پرسش ۲۴۸ . سقط جنين نامشروع، چه حكمى دارد؟

همه مراجع: جايز نيست

. خامنه اى، اجوبه، س ۱۲۶۶؛ بهجت، استفتائات پزشكى، سقط جنين، ص ۴۲؛ مكارم، استفتائات، ج ۱، س ۱۴۹۸؛ سيستانى، سايت، سقط و دفتر: همه مراجع.احكام بانوان، پرسمان .


مطابق نظر آيت الله خامنه اي

س ۱۲۶۷: زنی جنین هفت ماهه خود را که ناشی از زنا بوده بنا به درخواست پدرش سقط کرده ‏است، آیا دیه بر او واجب است؟ و بر فرض ثبوت دیه، پرداخت آن بر عهده مادر است یا پدر او؟ و در حال حاضر به نظر شما مقدار آن چقدر است؟

ج: سقط جنين حرام است هرچند بر اثر زنا باشد و درخواست پدر باعث جواز آن نمی ‏شود و در صورتی که مادر مباشر در سقط جنين باشد ديه بر عهده مادر است امّا در مقدار ديه جنين در فرض سؤال ترديد وجود دارد و احوط اين است که مصالحه شود و اين ديه در حکم ارث کسی است که وارث ندارد.

س ۱۲۷۱: آیا سقط جنینی که نطفه ‏اش با وطی به شبهه توسط فرد غیرمسلمان و یا با زنا منعقد شده، جایز است؟ مجازات سقط جنین نامشروع

ج: جايز نيست.


طبق نظر آيت الله مكارم شيرازي
دیه جنین نامشروع که توسط مادر سقط شده [سقط جنین]

پرسش :اگر مادر آمپول را به خود تزریق کند، تا جنین نامشروع خود را سقط کند، دیه بر عهده چه کسى است، و به چه کسى تعلّق مى گیرد؟ اگر شوهر ببخشد چطور؟

پاسخ :دیه سقط در این جا بر عهده مادر است. و دیه او به حاکم شرع مى رسد، و در مصارف بیت المال مصرف مى شود.

منبع: سایت هدانا برگرفته از کتاب فقه برای غرب نشینان، آیت الله العظمی مکارم شیرازی.


مطابق نظر آيت الله سيستاني

پرسش: اگر بازن کافره زنا صورت بگیرد وبعد مسلمان شود و عقد کند آیا سقط جنین سابق چه حکمی دارد ؟

پاسخ: در هیچ شرایطی سقط جنین جان دار جایز نیست و قبل از ولوج روح در صورتی جائز است که ضرر مهمی برای مادر داشته باشد .

مسئله۵۳۵ـ بارداری نا مشروع یک دختر برای او بسیار سخت و احیاناً به آبروی خانوادگی او لطمه وارد می کند آیا او می تواند جنین راساقط کند؟

جواب: اگر بارداری به اندازه ای زحمت داشته باشد که طاقت فرسا شده و راه نجاتی جز سقط جنین، وجود نداشته باشد قبل از حلول روح در جنین، چنان عملی جایز است.