سرقت رایانه ای و اینترنتی  ، جرایمی مثل قمار، پولشویی و خیانت در امانت از طریق رایانه در فضای اینترنت قابل ارتکاب هستند. بدین ترتیب باید گفت که مبارزه با سرقت رایانه‌ای باید در چند جبهه دنبال شود و تاکید بر هر یک از مراحل فوق، مانع از آن خواهد شد که نتیجه مطلوب حاصل شود. گسترش شبكه‌هاى جهانى و محلى اينترنت و اينترانت، مباحث و مسايل فقهی حقوقى بخصوص در بخش جرايم را پديد آورده است. تلاقى ميان قوانين و مقررات ناظر به وضع موجود با عرصه فعاليت و حضور رایانه نیز پرسش‌هایی را مطرح کرده استپرسش‌هايى كه هم زمان با گسترش رايانه و فضاى مجازى و كاركردهاى آن در محافل علمی حقوقى و نيز فقهى مطرح شده و قوانين و چارچوب‌هاى حقوقى پرشمارى را در حوزه‌هاى مختلف تجارت، صنعت، آموزش و پژوهش، تبادل اطلاعات، خدمات و نيز جرم شناسى به‌ويژه در كشورهاى پيشرفته و صنعتى به دنبال داشته است.ما در اینجا به بحث  مخاطرات سرق اطلاعات از طریق رایانه و اینترنت پرداخته یم امید است  برای شما مفید واقع شود

 مخاطراتی  که یک سارق رایانه‌ای می‌تواند  از دستگاه رایانه برای ما به وجود آورد  بیشتر از مواردی است که از طریق سرقت فیزیکی وجود خواهد داشت  یک سارق اینترنتی می تواند  قربانی خود را کنترل کند، صداهای اطراف محیط رایانه را ضبط کند، به دستکاری، ارسال و دریافت اطلاعات تصویری و هر فایل دیگر از دستگاه قربانی اقدام کند و حتی می‌تواند با نام قربانی و استفاده از رایانه شخصی وی اقدام به هک کردن دیگران کند؛ بنابراین هک یا سرقت رایانه‌ای می‌تواند خطرناک‌تر از سرقت فیزیکی باشد.
سارق رایانه‌ای می‌تواند در 15 دقیقه به رایانه قربانی دست پیدا کند. حتی اگر رایانه شما معمولا خاموش باشد، یا از فایروال های خود ویندوز استفاده کنید، باز هم خطر از بین نمی‌رود؛ بنابراین تهدید سرقت اینترنتی بسیار جدی و نزدیک است.

سوال  : در این مواقع، چطور می‌توانیم از وقوع جرایم جلوگیری کنیم؟

 برای مبارزه با سارقان سایبری باید سه دسته اقدامات را در پیش گرفت:

اول باید درک درستی از جرم سرقت اینترنتی و روش‌های ارتکاب آن در مخاطب ایجاد کرد،

در مرحله دوم باید روش‌های جلوگیری از بروز این جرم را آموزش داد

در مرحله آخر باید با مجرمان اینترنتی با سرعت و قاطعیت برخورد کرد.

راه های جلوگیری از دزدی رایانه‌ای

دزدری اینترنتی

 زمانی که فردی از اینترنت استفاده می‌کند هکر یا نفوذگر، فایلی را از طریق ایمیل  یا تلگرام یا واتساپ برای فرد قربانی می‌فرستد  و قربانی با تصور اینکه این فایل تصویری، فاکسی، متنی یا… است آن را اجرا می‌کند. بدین ترتیب هکر راه نفوذ به سیستم شما را به دست آورده است و  از این پس هر زمان که قربانی به کامپیوتر وصل شود، در‌های رایانه وی بر روی هکرها باز می‌شود.

هکرها ابتدا با بسته‌ای ارسالی وارد رایانه قربانی شده و زمینه سرقت و تخریب رایانه مخاطب را ایجاد می‌کنند.

حال تصور کنید که وارد کردن رمز اینترنتی حساب، اطلاعات شخصی و تصاویر خصوصی در رایانه‌ای که میزبان تروجان شده است چه دردسرهایی ایجاد خواهد کرد. با این حساب می‌توان گفت رمال‌ها، کف‌بین‌ها و غیب‌گوها باید بازنشسته شوند چون یک هکر می‌تواند به تنهایی ظرف مدت کوتاهی تمامی اطلاعات پنهان و آشکار فرد را از رایانه شخصی وی استخراج کند. با این حساب پیشگیری از این جرم و برخورد جدی با متخلفان آن از اهمیت زیادی برخوردار است.

پیشگیری از دزدی های سایبری

اولین آقدام  نصب آنتی ویروس‌ها و نرم‌افرازهای های اورجینال و اصلی را که وظیفه حذف یا جلوگیری از ورود کرم‌های اینترنتی دارند، راهی برای جلوگیری از دزدی اطلاعات عنوان می‌کند.

چند توصیه مهم درباره افزایش ایمنی دستگاه‌های رایانه‌ای وجود دارد که شهروندان باید به آنها توجه کنند.  رعایت توصیه‌هایی را که در ادمه می‌خوانید، برای جلوگیری از تبدیل شدن ما به قربانیان جرایم رایانه‌ای ضروری می باشد
اولین خط دفاعی در برابر سرقت الکترونیک، «کلمه عبور» شماست. ضعف کلمه عبور می‌تواند از رایانه شخصی طعمه آسانی برای مجرمان بسازد. کسانی که قربانی می‌شوند در نگهداری و حفظ کلمه عبور کوتاهی می‌کنند یا از رمز عبور ساده یا تکراری برای امور مختلف استفاده می‌کنند. موثرترین کلمات عبور آنهایی هستند که از اعداد و حروف تصادفی ساخته می‌شوند و هر چه تعداد کاراکترهای تشکیل‌دهنده کلمه عبور بیشتر باشد، آن کلمه عبور مناسب‌تر است.
یک ترفند دزدان سایبری آن است که کاربر با تصور اینکه به نشانی پایگاه وب مورد نظر خود می‌رود، به نشانی پایگاه قلابی وارد شود و اطلاعات خود را در آن وارد کند؛ بنابراین به آدرس سایتی که به آن وارد می‌شوید دقت کنید .
یکی از شیوه‌های اصلی دزدان اطلاعات برای ایجاد حس امنیت در کاربران، قرار دادن لینک‌هایی در یک ایمیل است که به نظر می‌رسند به یک پایگاه وب معتبر تعلق دارند، در حالی که کاربر را به یک پایگاه سارق اطلاعات منتقل می‌کنند.
داده‌های حساب بانکی را به هر قیمتی شده است محافظت کنید؛ دسترسی دزدان اطلاعات به حساب کارت اعتباری شما بسیار خطرناک خواهد بود. در وارد کردن اطلاعات حتما از صفحه کلیدهای مخصوصی که در سایت بانک‌ها پیش‌بینی شده است، استفاده و دقت کنید که حتما اطلاعات کارت اعتباری خود را در سایت معتبری که توسط بانک شما ایجاد شده است و امنیت کافی دارد، وارد کنید.هیچ گاه از طریق ایمیل یک فرم دارای پرسش‌هایی از اطلاعات خصوصی را پر نکنید و هرگز کورکورانه لینک‌های درج شده در ایمیل‌ها را دنبال نکنید و آگاهانه مواظب باشید، چراکه دزدان اطلاعات در کمین هستند. سرقت رایانه ای و اینترنتی

مقابله با مجرم سایبری

مراحل کشف، تعقیب و رسیدگی به جرایم سایبری نیاز به حضور کارشناسان و متخصصان این حوزه دارد؛ بنابراین در این حوزه حقوقدانان به تنهایی نمی‌توانند راه به جایی ببرند؛ اما حداقل می‌توان با برخورد قانونی قاطع و سریع، برای مجرمان بالقوه این پیام را مخابره کردکه در صورت ارتکاب جرم دیر یا زود در چنگال عدالت گرفتار خواهند آمد. جوانبخت با اشاره به قانون حاکم می‌گوید: قانون جرایم رایانه‌ای این جرم و مجازات آن را بیان کرده است. سرقت رایانه ای و اینترنتی
فصل سوم این قانون با عنوان سرقت و کلاهبرداری مرتبط به رایانه مقرر می‌کند: هركس به طور غیرمجاز داده‌های متعلق به دیگری را برباید، چنانچه عین داده‌ها در اختیار صاحب آن باشد، به جزای نقدی از یك میلیون ریال تا 20 میلیون ریال و در غیر این صورت به حبس از 91 روز تا یك سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا 20 میلیون ریال یا هر دو مجازات محكوم خواهد شد.
رايانه به موازات خدمات بی‌شمار خود همچون ديگر دستاوردهاى علمی صنعتى امكانِ بهره بردن نادرست از آن و تبديل به ابزارى براى جرم و بزه را دارد؛ از جمله اینکه امکان ارتکاب جرایم سنتی را به روشی نو فراهم آورده است.
جرایمی مثل قمار، پولشویی و خیانت در امانت از طریق رایانه در فضای اینترنت قابل ارتکاب هستند. بدین ترتیب باید گفت که مبارزه با سرقت رایانه‌ای باید در چند جبهه دنبال شود و تاکید بر هر یک از مراحل فوق، مانع از آن خواهد شد که نتیجه مطلوب حاصل شود.