اعتراض ثالث قبل از قطعیت رای بدوی ، سوال : در صورتی بعد از صدور حکم و قبل از قطعی شدن رای  شخصی دادخواست اعتراض ثالث بدهد آیا دادگاه بدوی قبل از قطعیت دادنامه می تواند به دادخواست داده شده رسیدگی کند یا خیر ؟ و در این صورت رسیدگی به دادخواست اعتراض ثالث توام با پرونده مورد اعتراض انجام می شود ؟  یا اینکه به عبارت دیگر دادخواست اعتراض به پرونده مورد اعتراض منضم می شود یا جداگانه رسیدگی می شود؟؟

پاسخ به سوال اعتراض ثالث

چون اعتراض ثال باید بعد از قطعی شدن رای دادگاه باشد لذا پس از صدور حکم و قبل از قطعی شدن در مرحله تجدید نظر خواهی چنانچه دادخواستی از ناحیه شخص ثالثی تقدیم شود این دعوی قابل قبول و استماع نخواهد بود زیرا به دلالت ماده 420 قانون آیین دادرسی مدنی اعتراض ثالث نسبت به حکم قطعی امکان پذیر خواهد بود و حکم غیر قطعی چه بسا در مرحله تجدید نظر فسخ شده و نظر ثالث را تامین کند و در این فرض اعتراض ثالث منتفی است

متن مواد  420 قانون آیین دادرسی مدنی

ماده 420 – اعتراض اصلی باید به‌موجب دادخواست و به طرفیت محكوم‌له و محكوم‌علیه رأی مورد اعتراض باشد. این دادخواست به‌دادگاهی‌تقدیم می‌شود كه رأی قطعی معترض‌عنه را صادر كرده است. ترتیب دادرسی مانند دادرسی نخستین خواهد بود.

بهتر از بدانید

اعتراض شخص ثالث به چه معناست و چه شرایطی دارد؟
اعتراض شخص ثالث به چه معناست؟

اگر در خصوص دعوایی، رایی صادر شود که به حقوق شخص ثالث خللی وارد شود و آن شخص یا نماینده او در هیچ دادرسی که منتهی به رای شده به عنوان اصحاب دعوا دخالت نداشته باشد، می تواند نسبت به آن رای اعتراض نماید، به چنین اعتراضی، اعتراض شخص ثالث گفته می شود.

اعتراض شخص ثالث ، یک راه فوق العاده شکایت از آراست  و مختص شخص ثالث است.

اعتراض شخص ثالث در مرحله بدوی و تجدید نظر پذیرفته می شود اما قابل رسیدگی در دیوان عالی کشور نیست زیرا رسیدگی ماهوی و موضوعی در شان دیوان عالی کشور نیست.

 مهلت اعتراض شخص ثالث چقدر است؟

اعتراض شخص ثالث مقید به مهلت معینی نیست. اعتراض ثالث قبل از اجرای حکم مورد اعتراض، قابل طرح است و مهلتی ندارد و اعتراض شخص ثالث بعد از اجرای حکم مورد اعتراض، در صورتی قابل طرح است که ثابت شود حقوقی که اساس و ماخذ اعتراض است، به جهتی از جهات قانونی ساقط نشده باشد.

 انواع اعتراض ثالث کدام است؟

الف: اعتراض ثالث اصلی

عبارت است از اعتراضی که ابتدا از طرف شخص ثالث صورت گرفته باشد، به عبارت دیگر در اعتراض اصلی، بدون اینکه پرونده ای در جریان رسیدگی باشد، شخص ثالث به رایی که سابقا در دعوایی صادر شده است، اعتراض می نماید.

ب: اعتراض ثالث طاری

عبارت است از اعتراض یکی از طرفین دعوا به رایی که سابقا در دادگاهی صادر شده و طرف دیگر برای اثبات ادعای خود، در اثنای دادرسی، آن رای را ابراز نموده است.

 تفاوت بین اعتراض ثالث طاری و اعتراض ثالث اصلی کدام است؟

در اعتراض ثالث اصلی حکم مورد استفاده در دعوای اصلی، علیه همان شخصی صادر شده که علیه او نیز مورد استناد قرار می گیرد، در اعتراض ثالث طاری، رای مورد اعتراض بین دیگران صادر شده ولی علیه معترض مورد استفاده قرار می گیرد.

 ترتیب درخواست اعتراض ثالث اصلی و طاری

اعتراض ثالث اصلی با تقدیم دادخواست به طرفیت محکوم له و محکوم علیه رای مورد اعتراض به عمل می آید و مرجع صالح همان دفتر دادگاه صادر کننده رای مورد اعتراض است.

اعتراض ثالث طاری نوعی دفاع در برابر دلیل است و در هر حال در دادگاهی که به اصل دعوا رسیدگی می کند، عنوان می گردد و بدون تقدیم دادخواست و با تقدیم درخواست به عمل می آید و ثانیا همین دادگاه صلاحیت رسیدگی به اعتراض را دارد، اما استثناء چنانچه درجه ی دادگاه رسیدگی کننده به اصل دعوا، پایین تر از دادگاهی باشد که رای مورد اعتراض را صادر نموده است و یا خارج از صلاحیت وی باشد، در این صورت معترض ثالث مکلف است پس از عنوان کردن اعتراض در دادگاهی که به اصل دعوا رسیدگی می کند، با تقدیم دادخواست اعتراض ثالث ، به دفتر دادگاه صادر کننده ی رای معترض عنه، اعتراض خود را به عمل آورد.